Förra årets vinnande gröt såg ut på det här viset. Foto: Privat

Lite mer än bara gröt

Uppdaterad
Publicerad

Förra årets vinnare av grötkoknings-VM:s specialklass, är Steningebon Per Carlsson som i år ställer upp med en hemligstämplad rätt.

– Rätten har testats mellan fyrtio till femtio gånger och det ska bli väldigt roligt och spännanade att tävla med den.

Den här rätten vann Per med förra året: Karmelliserad gröt, smaksatt med hjortronlikör, apelsinskal och vispad grädde som sen blev toppad med flamberade havtorn och ytterligare lite grädde.

Recept:

  • Blötlägg havrekrossen i 10–12 timmar. 2 dl havrekross, 8 dl vatten.
  • Koka havrekrossen i 20–25 minuter. Smaksätt med salt, en till två kryddmått, när gröten kokat klart.
  • Låt gröten svalna.
  • Under tiden vispar du grädde, häll sedan i hjortronlikör. Smaksätt gröten med mixen tills det blir gott, känn efter själv.
  • Lägg upp gröten i små skålar.
  • Lägg på ett tunt lager med farinsocker, bränn detta med en gasolbrännare så att det blir en hård och krispig yta, viktigt att det ej blir bränt!
  • Servera med hjortronsylt och grädde eller flamberade havtorn och grädde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.