Här tävlar livräddarna på Tylösand. Foto: SVT

Livräddartävlingar på Tylösand

Uppdaterad
Publicerad

Havslivräddning är en kunskap som kan rädda andra människors liv. Det är också en sport, och i helgen har både juniorer och seniorer tävlar på Tylösand.

Sporten kommer från början från Australien, där det finns gott om både stränder och livräddare. Men även Tylösand passar bra för livräddartävlingar.

Jonas Hagberg är förbundskapten för Svenska livräddarsällskapet och finns under tävlingarna på plats som mållinjedomare.

– Tävlingarna är ett sätt för aktiva att få visa hur duktiga de är och för de som vill satsa internationellt att få visa hur duktiga vi i Sverige är på livräddning, säger Jonas Hagberg.

Livräddning i alla åldrar

I Sverige finns det runt 350 aktiva atleter, allt från ”nippers”, som är klassen för barn som just gått på simskola, till seniorer och masters.

– Är du bara simkunnig så kan du tävla i livräddning, säger Jonas Hagberg.

Många av grenarna handlar om snabbhet, de tävlande ska simma eller paddla ut och runda en boj för att sedan ta sig tillbaka till stranden. I grenen tube rescue ska de tävlande dra upp en person på stranden från vattnet.

– Det visar hur man räddar på riktigt.

För att träna på livräddning

Sportdelen av livräddning kom till för att livräddarna skulle hålla sig i form och för att visa allmänheten hur det går till när det blir skarpt läge. Jonas Hagberg tror att strandsäkerheten kan öka i takt med att sporten gör det.

– Förhoppningsvis, det går ju hand i hand.

Se mer om livräddningstävlingarna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.