Mikaela Waltersson (M) är regionstyrelsens ordförande. Foto: SVT och TT

Ljus prognos för Region Hallands vårdbudget

Uppdaterad
Publicerad

Halland är ett av två län i landet som inte beräknas gå med underskott inom hälso- och sjukvårdsområdet. Mikaela Waltersson (M), regionsstyrelsens ordförande, menar att den stabila ekonomin beror att man jobbat hårt med kvalité och rimliga budgetar.

18 av 20 regioner ser ut att inte klara av att hålla vårdbudgeten, detta enligt uppgifter från SKL som Sveriges Radio Ekot har tagit del av. Jönköping och Halland är dock undantag.

– När man fokuserar på kvalitet följer också ekonomin med i det. Vi har jobbat målmedvetet och att verksamheten vet att det finns en budget som man har alla förutsättningar att klara, säger Mikaela Waltersson (M).

Hon menar att Halland ofta ligger högt i kvalitetsmätningar och att det smittar av sig till personalen som får positiv energi att göra ett bra jobb.

”Hade behövt ett par hundra miljoner plus”

Samtidigt menar hon att Halland, liksom flera andra regioner, står inför framtida ekonomiska utmaningar. Det handlar bland annat om att sjukhusen är i behov av renovering.

– En region i vår storlek skulle egentligen behöva gå ett par hundra miljoner plus för att klara investeringar, säger Mikaela Waltersson (M).

Utmaningarna ligger även i att befolkningsmängden snabbt ökar i länet samt att vi lever längre.

Men även om prognosen ser ljus ut menar Mikaela Waltersson (M) att en skattehöjning krävs under kommande år.

– Vi behöver ta höjd för de utmaningar vi ser i Halland, säger hon.

Regionen ser ut att gå plus med 22 miljoner kronor detta året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.