Löptränar i fryslager

Uppdaterad
Publicerad

24 minusgrader är inte i närheten av vad temperaturen kan vara på Sydpolen. Men det är det bästa alternativet för uppladdning inför maraton på Antarktis.

– Förlorar vi känseln i några tår får vi väl avbryta, säger Andreas Jonsson.

Snart går starten för maraton på Antarktis. I ett försök att vänja sig vid kylan tränar två Halmstadsbor i ett fryslager i Kistinge.

Håkan och Andreas Jonsson, far och son, från Halmstad laddar inför ett maraton på Antarktis som går av stapeln den 22 november. På det här sättet kan de vänja kropparna och testa att kläderna fungerar.

– Det här är för att testa att kläderna vi har håller värmen. Hittills i 24 minusgrader känns det jättebra. Där nere får vi addera till ett antal minusgrader och dessutom den kalla vinden. Men vi är hoppfulla. Vi ska fixa det, säger Håkan Jonsson.

Springer för välgörenhet

SVT Nyheter Halland har tidigare berättat om att Håkan sprungit maraton på alla världens kontinenter – utom Antarktis. Det var under en tävling i Sydamerika som en annan löpare påpekade att tävlingen på sydpolen fanns. Håkan nappade direkt. Han och hans son Andreas kommer samtidigt att samla in pengar till barn i Kapstaden i Sydafrika.

Rätt utrustning

Det är trelager-principen som gäller med kläder av ull och en skaljacka. Sedan bär de balaklava, vindtät mössa, snögoggles, andningsmask och tjocka tumvantar. Före avfärd ska de även ladda upp genom att springa på snö i en skidtunnel i Göteborg. Det gäller att vara förberedd. Klimatet på Sydpolen kan snabbt vända och överraska.

– Förlorar vi känseln i några tår får vi väl stanna och avbryta, säger Andreas Jonsson.

– Aldrig! säger Håkan.

– Jo, jag kommer i alla fall stanna om jag förlorar känseln i tårna, skrattar Andreas Jonsson.

LÄS MER: De springer maraton på Sydpolen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.