Charlotte Ek Virak på Dramologen är projektledare för Kulturnatt i Halmstad. Foto: Halmstads Kommun/Privat

Magi utlovas på Kulturnatt i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen utlovar Halmstads kommun ”en förtrollad natt där vad som helst kan hända”. Området kring Österskans ska fyllas med kultur av olika slag – under rubriken Kulturnatt.

Loppmarknad, lysande svampar, skulpturpark, musik och street art är några av sakerna som står på schemat.

– En förtrollad kulturnatt kallar vi det. Det är ett passande tema eftersom vi jobbar mycket i utomhusmiljöer med mycket park och träd. Vi vill skapa positiv magi och att man ska uppleva staden på ett annat sätt. Att se det magiska i det, säger Charlotte Ek Virak på Dramologen, som är projektledare för Kulturnatt.

Konstnärerna Peter Bengtsson och Anders Ölund förvandlar Kapsyl- och Picassoparken till en magisk skulpturpark. Tanken är att skapa en trolsk miljö där allting är lite magiskt med bland annat överdimensionerade svampar och rökdimmor.

– Vi böjer lite på perspektiven den här kvällen, säger Charlotte Ek Virak.

”Hela evenemanget ska vara ett konstverk”

I år är Kulturnatten mer komprimerad till ett mindre område, något som det finns en tanke med.

– Vi vill att hela evenemanget ska vara ett konstverk och i det kan man uppleva musikscenerna, konsten, skulpturer och poesin. I år ska man inte bara gå på en konsert, man ska komma på Kulturnatt, säger Charlotte Ek Virak.

Allting har fri entré under evenemanget och som arrangör står Dramalogen.

– Vi är fria konstnärer och tycker det är viktig att all konst får lika mycket plats. All konst är lika viktig på kulturnatten, säger Charlotte Ek Virak.

Tror ni att ni har lyckats med det?

Vi har försökt att lägga arrangemangen så att de inte stör varandra utan är en symbios. Elförstärkt musik kommer till exempel inte finnas utomhus, säger Charlotte Ek Virak.

I år presenteras en ny scen i garaget vid Stadsbiblioteket – kallad Underjorden.

– Där kommer det att vara elektronisk musik och DJ-kultur, som är stark i Halmstad men som vanligtvis inte finns med i programmet. Det blir fett, säger Charlotte Ek Virak.

Det här händer under Kulturnatt 2018

Kapsylparken och Picassoparken: ”En magisk skulpturpark där du kan träffa på vad som helst”

Folkets rum Österskans: Invigning med Glada kören, En magisk marknad (loppis), West Coas walls (street art), Folkets galleri, Trailer Art.

Stadsbiblioteket: Symphonic Band, Älskade duetter ur operans värld, Maxwell Street Soulband & the Beltek Horns, Johan Nilvé, skuggspel. högläsning med Anders Fager, Upplysta mörkrum, lyrik av Elsa Grave, SDR, Music is Pollution + Video Dept. Hampus Carlsson + Fredrik Lerbom, Alan Weik, Adrian Almén + JESLIN, Krilill Diomchev och Teater Albatross.

Immanuelskyrkan: Barnaktiviteter, Konstutställning, Kristallskålsmeditation, 4m2 dansföreställning om systerskap, Sånger från tidens gång, Tango Experimental bjuder in till drop int tango, Bröderna Sträng, Sing for life och Ulf Ohlqvist, Jenny och Samuel Grahn.

Nolltrefem: Blåval, Headons, Fudo Myo, Diabolical Kids.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.