Sammanlagt placerades 25 svampar i olika storlek ut. Från pyttesmå till gigantiska. Foto: Peter Bengtsson.

Se när svampar lyste upp Halmstad i mörkret

Uppdaterad
Publicerad

De som rörde sig i Österskans i centrala Halmstad under lördagskvällen, trots det ruggiga vädret, hade chans att se något unikt. Som en del av Kulturnatten placerades stora, lysande svampar ut för att skapa en magiskt och mystisk stämning i området.

Svampskogen är tillverkad av två laholmare; trädgårdpersonligheten Peter Bengtsson och hantverkaren Anders Ölund. Idéen har länge funnits med i tankarna.

– Vi ville göra något magiskt. Eftersom att det rör sig om en popup-utställning samtidigt som det är svampsäsong skojade vi om att göra självlysande svampar, berättar Peter Bengtsson.

”Fotsvamp och rave-svamp”

Och så blev det. För cirka två veckor sen skred de båda herrarna till verket och lät kreativiteten flöda. Något som hjälpte var att Anders Ölund också råkar var inbiten svampexpert.

Sammanlagt blev det 25 svampar i varierande storlek som under lördagen placerades ut på Österskans-området, främst Kapsylparken. Med hjälp av rök ville man skapa en förtrollad stämning.

– Vi har gjort rölskvamp, fotsvamp, rave-svamp och förvuxen semi-flugsvamp, forsätter Peter Bengtsson.

Svamparna är tillverkande av nästan enbart återvunnet material, såsom trä, frigolit, glasfiber och polyester. Därefter har olika typer av led-belysning placerats under hattarna för att skapa ett magiskt sken.

Kort svampsäsong

Och under den regniga lördagsnatten kunde förbipasserande få sig en blick av den skimrande svampskogen.

Finns det möjlighet att se det här även under söndagsnatten?

– Nej, inte när de lyser. Det håller på att avvecklas och på måndag är alla borta. Svamsäsongen är kort, skrattar Peter Bengtsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.