Släktforskarna och syskonen Anna och Andreas Karlsson har skrivit en bok om Hallands mörka historia. Foto: SVT

Magin lurar i hörnen på Varbergs fästning

Publicerad

Trollkonor, spågubbar och övernaturliga väsen. I en ny bok skildrar släktforskarna Andreas och Anna Karlsson trolldomsprocesser i 1600- och 1700-talets Halland.

– Det låter ju bra, men det är väl inte någon form av trolleri? Du tar väl inte hjälp av djävulen?

Så låter det på Varbergs fästning när författarna, syskonen Andreas och Anna Karlsson, iscensätter ett segment ur boken ”Trollkvinnor, spågubbar och kloka gummor”. Krusiga ärmar sticker ut ur jackan och hattens fjädrar vajar i vinden när de talar om halländska trolldoms- och vidskepelsemål som drog män och kvinnor inför rätta för över 300 år sedan.

– Det här med trolldom och vidskepelse är så mycket mer än resor till Blåkulla. Det är väldigt mycket vardagsmagi som man får med i dessa rättegångsfall, säger Andreas Karlsson.

Katthåren i Kinnared

Ett av bokens exempel behandlar just vardagsmagi, och än mer vidskepelse. En piga i 1700-talets Kinnared utanför Hylte blev dragen inför rätta och anklagad för att ha lagt katthår i sin husbondes säng. Hon påstods att ha försökt bringa otur över familjen, men kom som tur var undan med en varning.

– Vissa episoder är djupt tragiska med människor som råkar illa ut. Men samtidigt som man läser, kan man inte låta bli att dra på smilbanden, säger Andreas Karlsson.

Bättre att leva nu

Genom åren har det hunnit bli åtta böcker om den halländska historien, och efter flera års forskande vågar Andreas Karlsson konstatera att det faktiskt inte var bättre förr:

– Det är definitvt bättre att leva nu. Men det hade däremot varit spännande att få komma på studiebesök en dag och träffa sina gamla anförvanter, avslutar Andreas Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer