Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Försvarets jämförelse är felaktig”. Hör Sonja Seligmann, åklagare, berätta mer om varför en A-traktor bör jämföras med en mopedbili det här avseendet. Foto: Peter Osterberger/SVT, Johan Nilsson/TT

Fyllekörning med A-traktor i Varberg granskas av Högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

En 15-årig pojke i Varberg stoppades av polis när han körde sin A-traktor berusad. Målet är nu uppe i högsta instans och kan bli vägledande för hur brott med A-traktor ska bedömas.

– Praxis i det här fallet spretar, säger försvarsadvokat Anna Bergström.

Pojken dömdes för grovt rattfylleri i Varbergs tingsrätt eftersom föraren hade över 0,5 promille i blodet och inte kunde framföra sin A-traktor på ett säkert sätt. Fordonet betraktades i det här avseendet som en personbil. Försvaret höll inte med, utan ville se domen ändrad till bara rattfylleri, inte grovt rattfylleri.

– Högsta domstolens avgörande i målet kommer att bli vägledande för frågan om vilken betydelse det har för straffansvaret vid rattfylleribrott att det är en A-traktor som förts, skriver Eva Bloch, riksåklagare i ärendet, som i övrigt inte vill kommentera fallet förrän dom är meddelad.

Det är ännu inte klart när den väntas komma.

I klippet får du höra försvarsadvokat Annika Bergström och Sonja Seligmann, som varit åklagare under fallets gång i tingsrätten och hovrätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.