Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskare: Så kan A-traktorer bli säkrare Foto: Maria Harning/Hektor Wedin/SVT

Forskaren: Så kan A-traktorer bli säkrare

Uppdaterad
Publicerad

På kort tid har flera olyckor med A-traktorer inträffat. Susanne Wallhagen vid VTI forskar på A-traktorer och mopedbilar.

– Ungdomarna har ingen stor utbildning bakom sig, säger hon.

På Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) i Linköping forskar man bland annat på A-traktorer. Susanne Wallhagens forskningsområde är just nu A-traktorer och mopedbilar, där hon till störst del undersöker fordonets säkerhet och lämplighet i trafiken.

Efter olyckorna har fordonens vara eller icke vara väckt stor debatt i samhället. Men trots att olyckorna ökar kan Susanne Wallhagen se positiva delar med A-traktorer.

Frihetskänsla och eget ansvar

Hon berättar att utifrån enkätundersökningar med förare så upplever de en frihetskänsla och att man får ett eget ansvar som i sin tur kan leda till att man jobbar för att ha råd till bränsle – men också ur ett transportperspektiv. 

– Man behöver fordonet för att man har långa transportsträckor till busshållplatser eller tågstationer. Många kör hela vägen till skolan. Och för föräldrarna underlättar det att man slipper skjutsa barnet, säger Susanne Wallhagen.  

I klippet listar Susanne Wallhagen, utredare på VTI, tre saker som skulle göra A-traktorer säkrare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.