Pappan bodde en tid på ett HVB-hem med barnet där han skulle visa sin lämplighet som förälder. Foto: TT

Mamma fråntogs vårdnaden – utredaren erkänner fel

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsten i Varberg erkänner ett fel som kan ha varit avgörande när en mamma fråntogs vårdnaden av sitt barn. I utredningen påstås det att mamman hållit barnet ifrån pappan i ett och ett halvt år, trots att handläggaren på en hemlig inspelning säger att den uppgiften är felaktig. Det avslöjade Sveriges Radio Ekot på onsdagmorgonen.

Pappan som förra året fick ensam vårdnad om barnet, som inte är i skolåldern, anklagades av mamman för att ha misshandlat både henne och barnet. Socialtjänsten i Varberg trodde inte på mammans uppgifter.

Pappan fick ensam vårdnad om barnet och bodde efter det en tid tillsammans med barnet på ett HVB-hem. Där skulle han visa att han var en lämplig förälder.

Felet i utredningen kvarstår

Mamman säger till Sveriges Radio Ekot att hon flera gånger påpekat felet i utredningen, det vill säga att uppgiften om att hon hållit barnet borta från pappan inte stämmer, enligt hennes mening. Trots det, och att handläggaren som utrett medger att det står fel i handlingarna, är felet inte korrigerat.

I den hemliga inspelningen Ekot tagit del av hör man dessutom hur handläggaren ber om ursäkt.

Pappan dömdes i november förra året mot sitt nekande skyldig till misshandel på mamman. Domen är överklagad till hovrätten.

Pappans advokat kommenterar Ekots avslöjande

SVT Nyheter Halland har sökt både pappan och pappans juridiska ombud Robert Mjösén. Den sistnämnda skriver såhär i ett mejl till SVT:

”Jag har, som ombud för pappan i det s.k. Varbergsmålet, tagit del av Ekots rapportering om målet. Rapporteringen har fokuserat på detaljer, mestadels språkliga sådana, vilka enligt min bedömning saknat betydelse för tingsrättens ställningstagande i målet. Målet innehåller en mycket omfattande utredning av parternas föräldraförmåga. Mer än 300 aktbilagor, dvs separata dokument av varierande omfattning, återfinns i tingsrättens akt och har, tillsammans med parternas muntliga uppgifter inför rätten legat till grund för tingsrättens hittillsvarande ställningstaganden i målet. Det är helheten och inte värderingen av enstaka ord, vare sig från socialtjänst eller annan instans, som prövats av tingsrätten.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer