• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

I augusti besköts bussen som Sara-Lena Bjälkö (SD) färdades i. Nu åtalas en man för händelsen. Foto: SVT

Man åtalas för skott mot halländsk SD-politiker

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern åtalas nu för skotten mot en buss i Skaraborg där den halländska SD-politikern Sara-Lena Bjälkö fanns ombord.

Det var en lördagskväll i slutet av augusti som Sara-Lena Bjälkö (SD) och hennes man färdades på en buss i Skaraborg när den plötsligt blev beskjuten. Nu åtalas en man i 30-årsåldern i Skaraborgs tingsrätt för att ha avfyrat skotten, med rubriceringen olaga hot samt vapenbrott.

Mariestadspolisen har tidigare uttryckt att det sannolikt rör sig om en ”fyllegrej”, och att det inte har funnits någon hotbild mot politikern – något som Sara-Lena Bjälkö stämt in i.

Bjälkö: ”Trodde vi skulle bli ihjälskjutna”

Enligt åtalet har den åtalade mannen kört om bussen och då sträck ut handen genom passagerarrutan och avlossat flera skott med en pistol. Hotet ska ha varit av den grad att personerna i bussen kunde förväntas känna allvarlig rädsla för sin personliga säkerhet.

– Jag trodde att vi skulle bli ihjälskjutna, uttryckte sig SD-politikern Sara-Lena Bjälkö strax efter händelsen.

Mannen i 30-årsåldern är hemmahörande i Skaraborg. Den delen av åtalet mot honom som gäller vapenbrott handlar om ett tårgasvapen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.