Åtalet bygger i första hand på målsägandens berättelse. Foto: SVT

Man dömd för våldtäkt på en man

Uppdaterad
Publicerad

En man i 20-års åldern döms till två års fängelse för våldtäkt på en man i Laholms kommun. Våldtäkten ska ha ägt rum i den nu dömde mannens bostad.

Enligt domen har mannen i december 2017 förgripit sig sexuellt på en annan man genom att hålla fast honom, trycka ner honom i en säng och tvinga till sig samlag.

Åklagaren menar i åtalet att mannen även ofredat offret sexuellt vid ett tidigare tillfälle. Men det är anklagelser mannen nu frikänns i från.

Ord mot ord

Enligt offret har den nu dömde mannen bjudit hem honom till sitt hem och samtidigt berättat att även andra ungdomar var bjudna. Några andra dök däremot aldrig upp. Exakt vad som hände i lägenheten är det därför bara de två männen som vet. Ord står mot ord.

Men som grund till domen för våldtäkt framhåller Halmstad tingsrätt att offret har: ”lämnat specifika detaljer som bidrar till bilden av en berättelse av något självupplevt”.

Ett exempel på en sådana detalj är beskrivningen om – som det står i domen – hur: ”smärtan gjorde att det blixtrade som av stjärnor framför hans ögon”. Tingsrätten ser heller inte att mannen har motiv att ”falskeligen beskylla” den nu dömde mannen.

Ändrat sina uppgifter

Vittnen som av en slump träffat den våldtagna mannen efter händelsen styrker – enligt tingsrätten – mannens berättelse. Den dömda mannens berättelse beskriver tingsrätten som ”detaljfattig” och understryker att han även ändrat sina uppgifter.  

Förutom att avtjäna fängelsestraffet på två år ska mannen betala 115 000 kronor i skadestånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.