I måndags började rättegången mot den man i 20-årsåldern som stod åtalad misstänkt för en rad sexbrott mot barn i Kungsbacka kommun.
Åklagaren hade yrkat på ett och ett halvt års fängelse. Men så blev det inte, utan han frias nu helt av en enig tingsrätt.
– Vi är jätteglada både jag och han. Jag har inte hunnit läsa domen än men vi är jätteglada att han frikänns, säger advokaten Helen Jagebro.
Inte tillräckliga bevis
Att domen blir friande grundar tingsrätten bland annat på att det saknas bindande bevis som dna-spår. Åtalet baseras istället på indirekt bevisning, vilket inte ansetts tillräckligt i det här fallet. I och med den friande domen avslås också målsägandes krav på skadestånd.
Mannen anhölls i slutet av augusti, misstänkt för åtta sexuella ofredanden av barn och försök till våldtäkt mot barn i Kungsbacka. I oktober åtalades han för tre fall av sexuellt ofredande av barn och ett fall av försök till våldtäkt mot barn.
Mannen har hela tiden nekat till samtliga anklagelser.
Polisen stolta över sitt utredningsarbete
Polisen i Kungsbacka känner att de har gjort allt jobb de har kunnat. Genom att tillsammans med utredare, områdespolisen och annan polis på regional nivå ha kollat övervakningsfilmer, knackat dörr och sökt dna-spår på målsägandens kläder.
– Vi har gjort ett jättejobb kring den direkta bevisningen som det står i domen att det saknas. Det känns inte som ett misslyckande. Vi, polisen i Kungsbacka, tillsammans med andra har gjort allt vi kan och vi är stolta över vår arbetsinsats. Beviskraven är väldigt högt ställda, och så är det, säger Anna Jansson, gruppchef på polisen i Kungsbacka.
Dessutom menar Anna Jansson att det finns en svårighet i utredningen när det är barn som är målsägande.
– Det är en jätteutmaning när barn är målsägande. Fotokonfrontationen kan vara förödande för barn har generellt svårt med signalement. Det ska vara rättssäkert, säger hon.