38 av katterna fick avlivas efter att de fångats in av myndigheterna. Foto: Länsstyrelsen

Man i Laholm vanvårdade 90 katter – 38 fick avlivas

Uppdaterad
Publicerad

Mannen tog, trots djurförbud, hand om sammanlagt 90 sommarkatter i sin bostad och i ett fritidshus i Laholms kommun. Vid inspektion var flera så illa däran att de behövde avlivas. Nu döms mannen vid Halmstad tingrätt för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen.

Mannen hade 22 katter i sin bostad och 68 katter i en stuga. Detta trots att han hade djurförbud. Situationen upptäcktes 2016.

Många av katterna visade tydliga tecken på ohälsa, men mannen hade enligt domen inte gett dem nödvändig vård. Han hade heller inte gett dem tillräckligt med mat och vatten, vilket lett till avmagring och uttorkning i flera fall. De katter som levde i den urinstinkande stugan bodde dessutom på en för liten yta.

Besöktes av Länsstyrelsen

Mannen har under lång tid haft Länsstyrelsens ögon på sig. Sedan 2009 har de gjorts kontroller hos honom eftersom han ofta haft för många katter.

Vid ett oannonserat besök av Länsstyrelsen hemma hos mannen i februari 2016 påträffades en katt som var så dålig att den fick avlivas samma dag. Några månader senare fick mannen djurförbud.

Vissa av katterna var sjuka, avmagrade och uttorkade. Foto: Länsstyrelsen

I augusti samma år skedde nästa besök. Eftersom katterna forfarande fanns kvar fick myndigheterna samla in dem. 38 stycken fick avlivas på grund av de var sjuka eller förvildade. 51 katter fick omplaceras och en självdog.

Grovt oaktsamt agerande

Mannens förklaring till de många katterna är att han tar hand om övergivna katter och ger dem föda och tak över huvudet. I förhör säger han att han inte uppfattade några tecken på ohälsa bland djuren och att han gett dem mat och vatten två gånger om dagen och även tagit dem till veterinär. Han säger också att han försökt omplacera dem men att han inte fått någon hjälp från katthem.

Enligt tingsrätten har mannen agerat grovt oaktsamt. Han måste ha sett att katterna led och i vissa fall varit uppenbart sjuka. Han har dessutom brutit mot djurförbudet.

Mannen döms till dagsböter på sammanlagt 6000 kronor och villkorlig dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.