I snitt var tionde person dör ensam. Foto: TT

Var tionde i Halland dör ensam inom vården

Publicerad

Ingen ska behöva dö ensam – ändå sker det. På Halmstad/Varberg medicinklinik dör 25 procent av patienterna ensamma, detta visar Sveriges Radios granskning.

På sjukhus och vårdboenden runtom i Halland visar siffrorna att i snitt var tionde person dör ensam när det kommer till förväntade dödsfall. Men Halmstad/Varberg medicinklinik sticker ut från mängden – här visar siffrorna att var fjärde person dör utan mänsklig närvaro, enligt Sveriges Radio.

– Ibland är det inte så enkelt att identifiera när en patient är på väg att gå in i livets slutskede. Vi hittar inte allt för sällan patienter som har somnat in i sin säng utan att vi var medvetna om att det var så nära förestående, säger Inga-Lill Baudlot, verksamhetschef i Halmstad.

Ingen ska behöva dö ensam

Målet är att ingen ska behöva dö ensam och i Halland jobbar man för det genom att försöka planera för de patienter som de vet att de inte kan rädda.

– Vi försöker att identifiera de patienterna genom att ha tydliga brytpunktssamtal, när vi ska sätta in palliativa åtgärder när det inte går att rädda patientens liv, men det här är vi inte alltid så bra på, säger Inga-Lill Baudlot. Hon fortsätter:

– Ser vi att patienterna saknar anhöriga och att de är oroliga och ångestfyllda, då ordinerar vi ett vak att sitta bredvid patienten.

Vet ej med säkerhet

Hon menar däremot att en annan svårighet är att man inte alltid kan vara helt säker på om patienten varit ensam.

– Det är inte alltid vi kan utläsa ur journalen om det faktiskt suttit någon med patienten, och risken finns då att man registrerar det som att personen varit ensam, för man vet inte med säkerhet om det varit så, avslutar Inga-Lill Baudlot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.