Flera elever på Getingeskolan har fått allergiproblem. En av dem är Melker Jensen som fått kraftiga eksem på armar och huvud. Foto: SVT / Privat

Många elever sjuka enligt skolsköterska i Getinge

Uppdaterad
Publicerad

Skolsköterskan på Getingeskolan bekräftar bilden av att flera elever varit sjuka under hösten. Ett 30-tal elever och flera pedagoger har haft problem. ”Helst skulle jag vilja skicka eleverna till andra lokaler, där vi vet att det är hundra procent säkert”, säger sköterskan till SVT Nyheter Halland.

Sedan höstterminen startade har ett 30-tal elever kommit till Mirjana Azaric med symptom som trötthet, kliande och rinnande ögon och näsor och huvudvärk. 

Som SVT Nyheter Halland tidigare rapporterat om har ett fåtal elever också haft eksem. Enligt allergimottagningen i Halmstad ska också flera pedagoger vara drabbade.

Skolsköterskan Mirjana Azaric säger att hon har upplevt en ökning jämfört med i våras.

– Det kan bero på att frågorna kring inomhusmiljön lyfts nu, och att eleverna kanske blir mer uppmärksamma på symptom de haft. Eller så har de faktiskt blivit mer sjuka. Det är svårt att säga.

Misstänker brister i inomhusmiljön

Mirjana Azaric betonar att hon inte med hundra procents säkerhet kan säga att elevernas hälsoproblem beror på brister i lokalerna.

– Men när det är så många elever som klagar så misstänker man det. Som skolsköterska är ens främsta uppgift att arbeta för elevernas hälsa, och jag skulle vilja ha svart på vitt att det inte är något fel på inomhusmiljön.

Rekommenderar utevistelse

Vilken behandling eleverna får eller vad Mirjana Azaric rekommenderar dem att göra varierar från fall till fall.

– En del ger jag rådet att försöka vistas ute så mycket som möjligt, att de tar promenader på rasterna och så vidare.

Så du ber uttryckligen eleverna att försöka komma bort från skolans inomhusmiljö när de har möjlighet? Hur känns det?

– Jag upplever det som jättesvårt. Det finns ju inga andra lokaler att hänvisa dem till.

”Ett tomt slag i luften”

Enligt Mats Berntsson, skyddsombud på Getingeskolan, kommer det trots alla inrapporterade hälsoproblem inte att bli aktuellt med en stängning i nuläget.

– Om vi stängde skolan nu skulle det bara bli ett tomt slag i luften. Fastighetskontoret skulle säga att det inte finns några bevis för att inomhusmiljön är dålig och öppna igen efter två timmar, säger han.

Istället vill man invänta den byggnadstekniska undersökning som ska göras av en oberoende sakkunnig person.

Skolhälsovården har nu fått i uppdrag att dokumentera uppgifterna om elevernas symptom och lämna in sammanställningen till barn- och ungdomsförvaltningen.

– Det känns jätteviktigt för mig. Mitt främsta mål är att hitta den bästa lösningen för eleverna, säger Mirjana Azaric.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.