Foto: TT

Många företag går miste om digitaliseringspengar

Publicerad

Fler än nio av tio småföretagare i Halland känner inte till regeringens så kallade digitaliseringscheckar. Checkarna kan ge företag upp till 250.000 kronor för att stärka sina digitala kompetenser.

93 procent av alla företag i länet saknar kunskap om att det sedan årsskiftet går att söka så kallade digitaliseringscheckar. Det visar en undersökning som Visma gjort.

– Digitalisering innebär fantastiska möjligheter för små och medelstora företag. Att regeringen satsar för att fler ska få nytta av detta är utmärkt, men att så många inte ens känner till möjligheten att få kontant stöd är ett problem, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Lite kunskap om checkarna

I landet som helhet svarar 92 procent av alla tillfrågade 14.000 företagare att man inte känner till digitaliseringscheckarna. Och enligt Tillväxtverket, den myndighet som ansvarar för ansökningarna, så har enbart ett fåtal beviljats hittills.

Olika krav

Digitaliseringscheckar riktar sig till företag som vill stärka sin konkurrenskraft genom digitalisering. Företag som vill växa, har 2-49 anställda och en omsättning på minst tre miljoner.

– Kravet på tre miljoner i omsättning gör tyvärr att många mindre företag som vill växa inte är aktuella. Fyra av fem jobb skapas i de små och medelstora företagen, så det är synd att så många går miste om möjligheten att få stöd i sin digitala omställning, säger Boo Gunnarson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer