Foto: TT

Markaryd hoppar av efter debatt om tågtrafik

Uppdaterad
Publicerad

Markaryds kommunchef Svante Melander meddelade under onsdagen att kommunen väljer att hoppa av tillväxtprojektet ”Halmstad som regional tillväxtmotor”. Anledningen är den senaste veckans debatt om Markarydsbanan.

”De senaste dagarnas uttalanden från ledande politiker i Laholm och Halmstad visar att det saknas vilja”, säger Svante Melander, kommunchef i Markaryd, i ett pressmeddelande.

Kommunen hoppar nu av tillväxtprojektet ”Halmstad som regional tillväxtmotor” på grund av den allt mer infekterade frågan om persontrafik på Markarydsbanan.

Markarydsbanan

Det hela började med ett öppet brev i lokaltidningen där 110 företag från Markaryd anklagade kommunstyrelsens ordförande i Halmstad och Laholm – Carl Fredrik Graf (M) respektive Elisabet Babic (M) – för att förhala arbetet med att få igång persontrafik på Markarydsbanan.

LÄS MER: Varför går inte tåget? – företagare i öppet brev till kommunerna

Som svar på brevet berättade de båda politikerna för SVT Nyheter Halland under söndagen att det finns ambitioner att få igång tågtrafiken, men att det krävs att vissa saker ska falla på plats innan dess.

Enligt de båda politikerna är det främst två saker som är nödvändiga för en väl fungerande tågtrafik på sträckan Halmstad-Laholm-Markaryd-Hässleholm – ett mötesspår i Knäred och en utökning av kapaciteten på Halmstad C. Och under tisdagen publicerades en debattartikel författad av Graf och Babic i Hallandsposten.

Hoppar av med omedelbar verkan

En som reagerade på debattartikeln var Svante Melander, kommunchef i Markaryd. Under onsdagen meddelade han att kommunen nu väljer att hoppa av tillväxtprojektet ”Halmstad som regional tillväxtmotor”.

”Det saknas vilja att möjliggöra en sådan persontrafik (varannantimmestrafik) på Markarydsbanan i närtid, något som enligt Trafikverket utan problem och med förhållandevis mycket låga kostnader kan vara igång december 2018. Med anledning av denna stora inskränkning av Markaryds möjligheter att i samverkan utveckla förutsättningarna för tillväxt väljer vi att kliva av projektet och ta en timeout med omedelbar verkan”, säger han i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Markarydsbanan

Mer i ämnet