Beskedet: Markarydsbanan dröjer flera år

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen meddelade Region Halland att de inte ser att persontågstrafiken kan komma igång på Markarydsbanan förrän tidigast år 2023. Ett besked som inte faller i god jord i Markaryd. – Man vill inte ens anstränga sig, säger kommunalrådet Bengt Germundsson (KD).

Persontågtrafiken mellan Markaryd och Halmstad drar ut ytterligare på tiden. Under en gemensam presskonferens mellan Region Halland, Laholms kommun och Halmstads kommun lämnades beskedet att det inte blir någon Markarydsbana förrän tidigast om fem år.

Dag Hultefors (M), ordförande i Region Hallands tillväxtutskott.

– Vi siktar på att få igång persontrafiken 2023, som en timmestrafik som ska vara attraktiv för pendlare och pålitlig och ha en rimlig ekonomi, säger Dag Hulterfors (M), ordförande Region Halland.

”Vi har förutsättningarna”

Markaryds kommun menar å sin sida att det går att köra igång med färre avgångar betydligt tidigare än så, men den tanken avfärdas alltså helt av grannarna i Halland.

– Jag tycker det är jättetrist att det inte blir av, vi har förutsättningarna och det finns möjligheter att börja köra med lite mindre turtäthet. Man vill inte ens anstränga sig, säger Bengt Germundsson (KD), kommunstyrelsens ordförande i Markaryd.

Bengt Germundsson, kommunalråd i Markaryd.

Tillfällig lösning kan bli dyr

För att få igång persontågtrafiken behöver två nya stationer och ett mötesspår byggas i Laholms kommun, och kapaciteten måste ökas på Halmstad central för ytterligare ett tågsystem.

Enligt politikerna i Halland skulle en provisorisk lösning med en glesare trafik både kunna fördyra och försena den permanenta lösningen.

– Man är ensam om att göra den bedömningen, säger Bengt Germundsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Markarydsbanan

Mer i ämnet