Se och hör Dag Hultefors (M) förklara varför han inte vill ha varannantimmestrafik mellan Halmstad och Markaryd redan 2021. Foto: SVT

Då ska persontågstrafiken på Markarydsbanan vara igång

Uppdaterad
Publicerad

I december 2023 – då ska persontågstrafiken mellan Halmstad och Markaryd börjar rulla. Det är målet de ledande politikerna i Halmstad, Laholm och Region Halland jobbar för. Men andra vill få igång trafiken tidigare än så.

Trafikverkets åtgärdsvalsstudie gällande Markarydsbanan är nu klar. I den har förutsättningarna för persontågstrafik på Markarydsbanan mellan Halmstad och Markaryd utretts.

Med stöd av studien vill nu de styrande i Laholm, Halmstad och Region Halland börja jobba för att persontågstrafiken mellan Halmstad och Markaryd ska komma på plats i december 2023. Det vill säga om fem år.

– Och då ska det vara med timmestrafik som ska vara attraktiv för pendlare, pålitlig och ha en rimlig ekonomi, säger Dag Hultefors, ordförande i regionstyrelsens tillväxtutskott, Region Halland.

Tror inte på varannantimmestrafik

Många vill att tågen ska börja rulla tidigare, till exempel genom trafik varannan timme med start redan 2021. Till den skaran sällar sig bland andra Socialdemokraterna i Laholm, Halmstad och Region Halland, men också kommunrådet Bengt Germundsson i Markaryd.

Trafikverkets studie medger att det skulle vara möjligt med en trafikstart redan 2021 med varannantimmestrafik. Och Dag Hultefors stänger inte den dörren helt, men han tror inte på det. I klippet ovan förklarar han varför.

Projektet beräknas kosta 120 miljoner kronor och kostnaderna ska fördelas mellan Trafikverket, Region Halland och Laholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Halland
Mer Nyheter