Foto: Foto: Privat

Marinette från Varberg blev Sveriges bästa blomsterbindare

Uppdaterad
Publicerad

På tjugo minuter komposerade Varbergaren Marinette Månsson hem de vinnande bidragen på Flower Grand Prix.

– Att hamna på prispallen i den här tävlingen har jag haft som mål i flera år. Det känns självklart jättebra att vinna, säger Marinette Månsson.

Det var under veckans trädgårdsmässa på Elmia i Jönköping som Marinette Månsson mötte 20 andra florister från runt om i Sverige, för att göra upp i Flower Grand Prix.

Grenen går ut på att floristerna får två överraskningsuppgifter och en begränsad tid på sig att jobba med det utefter ifrån ett tema. Årets tema var att komponera ihop två verk som skulle visa på det handgjorda och framhäva att det är material från naturen.

– När jag såg materialet kände jag mig inspirerad direkt. Det var väldigt fint material att jobba med och jag landade snabbt i mina idéer, säger Marinette.

Idé, färg, teknik och komposition bedömdes

Varje bidrag var för juryn anonymt och för att kamma hem priset krävdes det att hon fick flest poäng i fyra kategorier. Idé, färg, teknik och komposition.

– Jag var till en början helt säker på att det var någon annan som skulle vinna, så jag tänkte att jag tar det nästa gång. Så säger de att det är en tjej som arrangerat en blomstertävling i Varberg och då förstod jag att det var jag och blev jätteglad, säger hon.

För att behålla titeln kommer Marinette att fortsätta jobba på och öva ännu mer inför nästa års Flower Grand Prix.

Här är de två bidrag som Marinette vann Flower Grand Prix med. Foto: Foto: Privat

Varje blomma ska få sin plats

När Marinette komponerar blomster, ser hon gärna att det är skira och nätta blommor, och hon är mån om att varje blomma ska fylla sin funktion i blomstret.

– Jag vill göra vackra arbeten, och då tycker jag personligen att det är svårt att bara stoppa i blommor utan att tänka varför. Varje blomma har sin plats och ska ha vara där med en mening, säger Marinette.

Hur ska man göra en riktigt fin bukett?

– Först och främst ska man tänka på vilken plats den ska stå och vilken vas man ska använda. Sen bör man handla hållbart blomster med kvalité, och vara noga med att ha en ren vas, kallt vatten och att inte ha blad i vattnet, då bildas det jättemycket bakterier, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.