Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I 20 år har han lackerat bilar, och nu kan han fortsätta med det tack vare god kontaktförmedling. Men det är svårt för företagen att hitta rätt kompetenser bland nyanlända. I klippet får du reda på varför. Foto: SVT

Maxim från Ukraina fick jobb på billackeringsfirma inom en månad – ”Inget jag väntat mig”

Uppdaterad
Publicerad

Maxim Danilov arbetade som billackerare i Ukraina och hade hoppats men inte väntat sig att han skulle kunna fortsätta med det efter flykten till Sverige. Han är en av många som sitter på kompetenser som efterfrågas på arbetsmarknaden. Men företagen har svårt att hitta dem.

På billackeringsfirman är Jonas Westerdahl ägare, han vittnar om att det inte bara är svårt att hitta kompetent arbetskraft, det är också ofta krångligt att anställa dem.

– Vissa, till exempel Maxim kan inte öppna bankkonto eller ha bank-id, vi fick betala kontant och det tror jag vissa företag drar sig för.

Han tycker att det administrativa och samarbeten mellan arbetsförmedlingen och företagarna hade kunnat underlättas.

I klippet får du följa med till billackeringen och höra om firmans jakt på arbetskraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.