Försäkringskassans nationella försäkringsamordnare Cecilia Udin svarar på varför Katja fått avslag i klippet ovan. Foto: SVT

Försäkringskassans svar om ME-sjuka Katjas situation: ”Kan jobba”

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringskassans avslag när det gäller sjukpenning har ökat de senaste åren, enligt Uppdrag Gransknings avslöjande. Även i Halland syns en stor ökning. ME-sjuka Kajta Hill från Fjärås är en av dem som fått avslag – här svarar Försäkringskassan om varför myndigheten menar att hon kan arbeta.

Katja Hill, från Fjärås, blev först sjukskriven för utmattningssyndrom men 2019 fick hon diagnosen svår ME och är sängliggande. Hon har tidigare haft sjukpenning, men den har nu dragits in.

– Vi har gjort bedömningen att hon klarar ett stillasittande arbete, säger Cecilia Udin, samordnare på Försäkringskassan.

Avslagen ökar med över 400 procent

Försäkringskassans beslut om avslag på sjukpenning varierar stort över Sverige. Det har Uppdrag Granskning avslöjat, liksom att antalet avslag ökar markant i en jämförelse mellan åren 2014 till 2019.

Även i Halland syns en stor ökning under den här perioden, på 423 procent.

Jurist kritiserar avslagen

Juristen Erik Ward menar att Försäkringskassan ofta avslår ansökningar om sjukpenning för personer med diagnosen ME. Men från Försäkringkassans sida säger man att det görs en individuell bedömning oavsett diagnos.

Försäkringskassans nationella försäkringsamordnare Cecilia Udin svarar på varför Katja fått avslag och svarar på om myndigheten ofta gör avslag när det gäller diagnosen ME, i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.