Martin Engström, hälso- sjukvårdsdirektör vid Region Halland om den nya planen för ME-sjuka. Foto: SVT

Så ska Region Halland ta tag i den utskällda ME-vården

Uppdaterad
Publicerad

ME-vården har kritiserats av såväl politiker som patienter. Nu har Region Halland tagit fram en ny plan för att ge rätt hjälp tidigare.

– Jag är rätt så övertygad om att det här kommer att förenkla, säger hälso- sjukvårdschefen Martin Engström.

Tanken med den nya planen är att skapa snabbare händelseförlopp i utredningar av patienter som lider av kroniskt trötthetssyndrom, ME/CFS.

Tidigare har SVT Nyheter Halland rapporterat om fall där patienter hamnat mellan stolarna, med långa väntetider på utredningar. Vilket den nya planen är framtagen för att råda bot på.

– Den förtydligar framförallt för våra medarbetare, men också för våra patienter, säger Martin Engström, hälso- sjukvårdsdirektör vid Region Halland i SVT:s intervju.

Detta är ME/CFS

ME/CFS klassas som en neurologisk sjukdom av WHO och drabbar mellan 10 000 och 40 000 personer i Sverige. Det är en komplex multisystemsjukdom där nervsystem, immunförsvar och energiproduktion är påverkade. Cirka 25 % av patienterna är bundna till sina hem eller sängliggande. Sjukdomen räknas som kronisk då endast få återfår sin tidigare funktionsförmåga.

Det karaktäristiska för sjukdomen är en nytillkommen och påtaglig funktionsnedsättande energibrist samt ansträngningsutlöst försämring (Post-Exertional Malaise, PEM). PEM innebär att tillståndet förvärras efter både fysisk och mental aktivitet som överskrider kroppens individuella toleransnivå och kan leda till långvarig försämring. Vanliga betydande symptom som den ME-sjuke därtill lever med är influensasymptom med febermående, huvud- och muskelvärk, minnes- och koncentrationssvårigheter, intryckskänslighet samt ortostatisk intolerans.

Källa: Riksförbundet för ME-patienter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.