Mikaela Waltersson (M) om utmaningarna med ME-vården. Foto: SVT

Region Halland om den bristfälliga ME-vården

Uppdaterad
Publicerad

I Region Halland har man startat en utredning av vården mot ME/CFS. Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande, har träffat flera personer som drabbats av diagnosen och menar att frågan måste tas på allvar.
– Det här är ett bekymmer nationellt där man inte har landat i hur man ska hantera den här målgruppen, säger hon.

Utredningen inleddes i våras och ska ta fram hur man ska jobba med patientgruppen i Halland. I december väntas en första avrapportering av arbetet att komma. Waltersson (M) ser att det i dag finns ett bekymmer i att patienter skickad runt mellan olika vårdinstanser.

I klippet ovan berättar Mikaela Waltersson (M), om hur Region Halland ser på problemen.

ME/CFS klassas som en neurologisk sjukdom av WHO och drabbar mellan 10 000 och 40 000 personer i Sverige. Det är en komplex multisystemsjukdom där nervsystem, immunförsvar och energiproduktion är påverkade. Cirka 25 % av patienterna är bundna till sina hem eller sängliggande. Sjukdomen räknas som kronisk då endast få återfår sin tidigare funktionsförmåga.

Det karaktäristiska för sjukdomen är en nytillkommen och påtaglig funktionsnedsättande energibrist samt ansträngningsutlöst försämring (Post-Exertional Malaise, PEM). PEM innebär att tillståndet förvärras efter både fysisk och mental aktivitet som överskrider kroppens individuella toleransnivå och kan leda till långvarig försämring. Vanliga betydande symptom som den ME-sjuke därtill lever med är influensasymptom med febermående, huvud- och muskelvärk, minnes- och koncentrationssvårigheter, intryckskänslighet samt ortostatisk intolerans.

Källa: Riksförbundet för ME-patienter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.