Dottern är för sjuk för att färdas i en ambulans och kan inte heller ta sig till ett sjukhus eller klinik för vård. Foto: SVT

Kritiken mot den uteblivna vården: ”Har inte fått någon hjälp alls”

Uppdaterad
Publicerad

Det tog lång tid innan Lotta och Kalle Svenssons 18-åriga dotter blev remitterad till en specialistläkare för ME/CFS i Stockholm. Innan dess skickades de runt på olika avdelningar. I dag får deras dotter vård i hemmet, men bara om hon blir sjuk på annat sätt.

Efter flera år av läkarbesök skickades en remiss till en specialklinik i Stockholm. Men då de inte är skrivna där så blev de utskriva efter ett år. När nya symptom uppstår ringer de, som många andra, till 1177 för att få råd. Men den som svarar känner inte alltid till diagnosen och kan råda dem att åka in med ambulans.

Dottern är däremot för sjuk för att färdas i en ambulans och kan inte heller ta sig till ett sjukhus eller klinik för vård.

– Vi skulle vilja ha tillgång till en specialist och ha en kontaktsköterska som tar ansvar för vår dotters tillstånd, den svåra sjukdom som hon är drabbad av, säger Lotta Svensson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.