Melwin räddade sin lillasyster Lilja (i bakgrunden) ur familjens pool. Foto: Räddningstjänsten Väst

Melwin, 8, blev sin lillasysters stora hjälte

Uppdaterad
Publicerad

Ettåriga Lilja hamnade med huvudet nedåt i familjens pool. Katastrofen var nära men slutade istället med en storartad hjälteinsats av storebror Melwin.

På onsdagseftermiddagen bjöds media in till hyllningen av Melwin Johansson på räddningsstationen i Falkenberg. Men SVT Nyheter Halland var på plats hemma hos Melwin, 8 år, och hans familj redan tidigare under dagen. Då berättade Melwin exakt hur det gick till när han räddade sin lillasyster.

– Jag såg henne ligga i vattnet och det bubblade lite ur munnen på henne. Jag tänkte ropa på hjälp först men sedan tänkte jag att nej, det hinner jag inte, säger Melwin Johansson till SVT Nyheter Halland.

Använde rutschkanan

Hela familjen var på väg att lämna hemmet men de hade glömt bilnycklarna så mamma Linda Gunnarsson gick in för att hämta dem och pappa Joakim Kvarnström gick till bilen. Då upptäckte de att Lilja var borta. Strax efter hörs rop från trädgården.

Ettåringen hade tagit sig till den välfyllda plastpoolen mitt på gräsmattan. Där hade Lilja klättrat upp för den lilla rutschkanan som stod intill och åkt ned i vattnet. Där hamnade hon med huvudet nedåt.

– Jag hörde honom ropa ”mamma hon ligger i poolen” så jag sprang dit och fick se Melwin stå med henne och höll henne ovanför vattnet, berättar Linda Gunnarsson.

– Jag fick hoppa i med allt på, plocka upp henne och ta henne till mamma, säger den stora hjälten Melwin Johansson, 8 år gammal.

Ringde ambulans

Familjen virade in Lilja i handdukar och ringde ambulans. De uppskattar att hon legat i vattnet mellan en halv minut och en minut innan Melwins ingripande. Lilja klarade sig bra.

– Hon var ingen badkruka innan men hon blir nog det nu. Hon är inte så förtjust i att duscha längre, säger Linda Gunnarsson medan hon håller hårt i Lilja i sin famn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.