Krönleins bryggeri i Halmstad. Foto: TT/SVT

Mer än hälften av all julmust tillverkas i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges befolkning dricker ungefär 40 miljoner liter julmust. Drycken tillverkas i 20 bryggerier runt om i landet, men utgår från ett och samma grundrecept som är så hemligt att endast tre levande personer känner till de exakta ingredienserna.

Enligt statistik från Sveriges Bryggerier dricker vi omkring 40 miljoner liter must under vinterhalvåret. Det blir cirka fem och en halv liter per person. Mer än hälften av all julmust tillverkas i Halland. På Carlsberg i Falkenberg produceras Apotekarnes julmust.

– Till den här säsongen har vi skeppat ut 23 miljoner liter julmust vilket är en ökning med en miljon från 2015, berättar Henric Byström, kommunikationschef Carlsberg, till SVT Nyheter Halland.

Handlar om runda smaker

Och ni använder också det hemliga receptet?

– Ja, i allra högsta grad. Däremot blandar vi enligt våra egna traditioner.

Om all julmust utgår från samma recept, smakar inte all must likadant då?

– Musten smakar inte likadant utan liknande, men det om man lagrar julmusten något år så blir det en annan rundare smak, berättar Henric Byström.

Vad handlar då det hemliga receptet om? Samtliga 20 bryggerier i Sverige utgår från samma koncentrat eller essens som det också kallas.

– I stort sett all julmust vi dricker innehåller samma grundingrediens, berättar Anders Hallberg för SVT Nyheter Örebro.

Företaget som producerar denna ingrediens ligger i centrala Örebro. I början på 1900-talet skickade ägaren och läskedrycksfabrikören Robert Roberts sin son Harry för att utbilda sig i branschen. Han återvände med en omfattande receptsamling. Ett av dem utgör alltså själva grunden till den julmust vi dricker i dag.

Topphemligt recept

Receptet är så hemligt att det hålls inlåst i ett kassaskåp och det är bara tre levande personer åt gången som känner till de exakta ingredienserna och dess mängder. Krönleins bryggeri i Halmstad, som till julsäsongen producerat en halv miljon liter julmust, använder också extraktet från Örebro.

– Hemligheten bakom grundreceptet handlar mycket om lagring av ingredienserna. Det är malt- och humlearom som ska lagras rätt. Många har försökt hitta egna varianter men inte träffat rätt, säger Tage Krönlein på Krönleins bryggeri.

Har ni försökt?

– Nej, det finns specialister som är duktiga på det där. Vi köper aromsättningen. Sedan ser vi till att blandningen blir så bra som möjligt.

Hur går det till?

Det handlar om sammansättningen, sockermängden, hur vattnet är och hur man bereder extraktet. För vår del kör vi med traditionellt recept och vi snålar inte med ingredienserna. Full mängd socker och arom är det som gäller, berättar Tage Krönlein.

Det är snart jul, tillverkar ni fortfarande julmust?

Nej, produktionen pågår mellan oktober och början av december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.