Martin Bagge (MP) vill att kommunen ska införa ett förbud mot ballongutsläpp. Foto: TT/Pressbild

Miljöpartiet i Varberg vill förbjuda ballongutsläpp

Publicerad

I början av juli invigdes en ny brygga på Barnens badstrand i Varberg. Vid invigningen genomfördes också ett ballongsläpp, något som har fått Miljöpartiet att reagera.

– Jag tror det var två eller tre ballonger som släpptes, så det är inte mängden som är problemet. Problemet är att man gjorde det alls, säger Martin Bagge (MP), ersättare i kommunfullmäktige och ordförande för miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Han menar att även om ballongerna klassas som biologiskt nedbrytbara blir det problem om de hamnar i hav och natur.

– De är bara nedbrytbara om man samlar ihop och processar dem på rätt sätt.

Nu har Miljöpartiet skickat in en motion om ballongutsläpp och menar att kommunen i första hand ska upphöra med utsläppen och längre fram införa ett totalförbud genom exempelvis lokala ordningsföreskrifter.

Inte negativ

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M) har inte hunnit läsa motionen när SVT Nyheter Halland når henne men hon ställer sig inte negativ till ett miljötänk gällande ballongutsläpp.

– Vi har kanske inte haft sådana tankegångar ännu och det kanske är lämpligt att vi inte gör så att det blir ännu mer plast i hav och vattendrag, säger hon.

Hon berättar att Moderaterna tillsammans med Liberalerna har ett förslag om att införa rökförbud på Fästningsbadet och menar att det är i samma linje som Miljöpartiets förslag.

– Motionen får utredas och så får man komma med förslag. Ska det bli någon effekt så tror jag att det behöver komma in i de lokala ordningsstadgarna, säger Ann-Charlotte Stenkil.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer