Blixtnedslag över Ribersborg i Malmö. Bränd skogsmark i Trängslet, Älvdalen från tidigare i sommar när skogsbränderna härjade som värst i Sverige. Foto: TT/Johan Nilsson/Adam Wrafter

Novus: Klimatfrågan allt viktigare i valrörelsen

Uppdaterad
Publicerad

Sommarens extremvärme och bränder som rasat har fått väljarna att ranka klimatfrågan som allt viktigare. Miljö och klimat är nu bland de fem viktigaste frågorna för väljarna enligt en färsk mätning från Novus. Klimatfrågan har aldrig tidigare rankats så högt sedan Novus mätningar startade 2010.

Tommy Möller, statsvetare vid Stockholms universitet,  är inte förvånad över att klimatfrågan nu tar större plats och tror att det kan komma att påverka valresultatet.

– Det är två partier som har ett ganska starkt förtroende generellt när det gäller miljöfrågor och det är framförallt Miljöpartiet men också Centerpartiet, de borde gynnas av att klimatfrågorna diskuteras mer i valrörelsen än vad de annars hade gjort, säger Möller.

Sjukvård viktigaste frågan

35 procent av de tillfrågade svarar att klimat och miljö är en av valets viktigaste frågor jämfört med 30 procent i juni. Sjukvårdsfrågan är fortsatt i topp (61 procent), följt av invandringen (54 procent), och skolan (52 procent). De tillfrågade har haft möjlighet att välja flera frågor.

Klimat och miljö har visserligen varit viktigt för väljarna under lång tid men har svårt att ta sig högt upp på den politiska agendan. Det har bara hänt en gång tidigare, valåret 1988, då flera tusen döda sälar flöt iland på västkusten. Samma år tog sig Miljöpartiet in i riksdagen som första nya parti på 70 år.

Bränderna den nya säldöden

Idag har sälarna bytts ut mot bränder och extremhetta. Men hur mycket klimatfrågan kommer att avspegla sig i valresultatet i år återstår att se.

– Rimligen bör det här vara en möjlighet för miljöpartiet att klara sig kvar i riksdagen. Det vore konstigt om de inte skulle göra det med tanke på miljöfrågornas ökade betydelse. Den här frågan kommer att leva under hela valrörelsen, det är ingen tvekan om det, säger Tommy Möller.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.