Varken unga eller äldre bryr sig lika mycket om klimatfrågan som under förra valet. Foto: TT

Klimatet viktigast för unga – men intresset svalnar

Uppdaterad
Publicerad

Klimatet är den viktigaste frågan för unga väljare, men intresset har sjunkit dramatiskt sedan valet 2014, visar en undersökning gjord av Novus.

Klimatpolitiken är viktigast för unga väljare i det kommande valet. 18 procent i åldersgruppen 18 till 29 år säger att den är absolut viktigast, före invandring och integration som kommer på andra plats och integritetsfrågor som kommer på tredje.

Frågans betydelse sjunker ju högre upp i åldrarna man kommer. Den är viktigast för sju procent av 30-49-åringarna, sex procent av 50-64-åringarna och för tre procent av dem från 65 år och uppåt.

Val 2018 – #dinröst

– Unga är i högre grad idealistiska och behöver inte bry sig om familj, barn, skattepolitik och allt annat som man måste bry sig om när man blir tråkig och vuxen. Hos äldre landar oron generellt på ett lokalt plan – sjukvården funkar inte, skolan funkar inte, polisen funkar inte. När man känner oro för det lokala kan man inte unna sig att bry sig om en global fråga. Man tänker att det inte spelar någon roll om jag cyklar till jobbet när Kina masstillverkar bilar, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

Inte lika viktigt som sist

Men intresset för klimatet som en politisk fråga har svalnat kraftigt de senaste åren – både bland unga och i övriga åldersgrupper.

Från att ha varit en av de viktigaste frågorna för 50 procent av väljarna sommaren 2014 är den nu en av de viktigaste för endast 27 procent.

– Det som lyfte miljöfrågan förra gången var att det var ett EU-val samma år. Miljön ligger mycket högre på den internationella agendan, men är svår att hantera på ett nationellt plan.

Att engagemanget i klimatfrågan sjunkit jämfört med förra valet gör det svårare för de partier som har miljön som sin kärnfråga, säger Torbjörn Sjöström.

– Miljöpartiet var på topp i EU-valet när klimatet var på agendan, men det höll inte hela vägen till valet 2014. Och att gå tillbaka till miljön när miljön inte är viktig, samtidigt som man måste gå till sin kärna är den tuffaste utmaningen.

Det här var en del av SVT:s valbevakning. Hur tycker du att politikerna ska hantera klimatfrågan? Mejla oss på vader@svt.se. Du kan också använda #dinröst i sociala medier. Vi kommer att ta dina tankar vidare till politikerna i vår valbevakning. 

OM UNDERSÖKNINGEN

Undersökningen är genomförd 22 – 27 februari 2018 i Novus Sverigepanel som är en riksrepresentativ och slumpmässigt rekryterad webbpanel. Totalt har 1000 intervjuer genomförts.

Resultatet är publicerat under rubriken ”Vilka politiska frågor tycker du är viktigast? FÖRSTA VAL” i Novusundersökning från mars 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet