Så vet vi att människan påverkar klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Hur kan den stora majoriteten av forskarna vara så säkra på att det är människans aktiviteter som ligger bakom den globala uppvärmningen och inte naturliga växlingar? Solen till exempel driver ju hela planetsystemet och även vädret på jordklotet.

Solen har inverkan, liksom vulkanutbrotten som snarare kyler klimatet. Andra naturliga faktorer kan också påverka temperaturen att gå upp och ned från ett år till ett annat.

Använder klimatmodeller

Utmaningen för klimatforskarna är att kunna skilja den människoskapade (antropogena) signalen, som är rätt långsam och liten från ett år till nästa, från de stora tillfälliga skillnaderna mellan olika år. För att klara det använder de klimatmodeller: 

Val 2018 – #dinröst

– De är inte perfekta, visserligen, men det som är bra är att man kan göra ”what if”-experiment. Alltså titta på klimatet utifrån olika antaganden, säger Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet. 

– Och modellerna visar att det inte finns någon möjlighet, någon hypotes, som kan förklara den utveckling vi har upplevt de senaste hundra åren, med en dryg grads uppvärmning i medeltal om man inte tar med koldioxiden i bilden.

Mänsklig påverkan

Uppvärmningen går inte att förklara utan de människotillverkade utsläppen. Solen har inte haft den typen av fluktuationer.

Det här var en del av SVT:s valbevakning. Hur tycker du att politikerna ska hantera klimatfrågan? Mejla oss på väder@svt.se. Du kan också använda #dinröst i sociala medier. Vi kommer att ta dina tankar vidare till politikerna i vår valbevakning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet