Foto: TT

Mindre vattendrag riskerar att torrläggas

Publicerad

Fisk och andra vattenlevande organismer hotas när mindre åar och bäckar sinar i torkan. Länsstyrelsen rekommenderar nu att inget vatten tas till bevattning från dessa vattendrag.

Vid låga flöden i mindre åar och bäckar kan vattenuttag till exempelvis lantbruket leda till att fisk och andra vattenlevande organismer dör. Finns det liten mängd vatten i en bäck så blir det varmt och syretillgången minskar. Något fiskar och övriga djur har svårt att klara.

Miljöbrott

– Har man torrlagt ett vattendrag så hanteras det som ett misstänkt miljöbrott, säger miljövårdsdirektör Per Leander till SVT Nyheter Halland.

Länstyrelsen rekommenderar, i enlighet med en överenskommelse med LRF Lantbrukarnas Riksförbund, att man inte tar något vatten ur de mindre vattendragen fram till 31 augusti.

Uttagsbegränsningen gäller samtliga vattendrag i Halland utom de stora åarnas huvudfåror och större vattenmagasin.

Även mindre sjöar hotas

Länsstyrelsen uppmanar även till sparsamt uttag av vatten ur mindre sjöar. Myndigheten mäter nu regelbundet vattennivåerna i en rad vattendrag.

Det krävs tillstånd eller anmälan till Länsstyrelsen för jordbruksbevattning om vattenuttaget riskerar att skada ett vattendrag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer