Den senaste tidens varma väder har gjort att åkrarna är väldigt torra i Värmland. Foto: SVT

Regn överst på önskelistan

Uppdaterad
Publicerad

 Det varma vädret ställer till det för lantbrukarna. Om det inte kommer mer regn snart kan det gå illa

– Det blir katastrof till slut om växten börjar vissna. Då är det kört för den återhämtar sig aldrig. Vi behöver ha regn inom 14 dagar. Det måste ha vi annars kan det bli riktigt illa.

Det är lite motsägelsefullt att det är dräneringsarbeten och täckdikning som pågår på lantbrukaren Mikael Johanssons gård på Värmlandsnäs. För just nu är dränering det sista som behövs.

Mikael Johansson är orolig för skörden efter den senaste tidens torka. Foto: SVT

– Det börjar bli allvarligt. På en del ställen lider spannmålen otroligt mycket. Vi behöver ha regn ganska omgående, säger Mikael Johansson när vi träffar honom.

Först kyla och sedan värme

Först var det problem med vårsådden som blev sen på grund av kylan och nu riskerar spannmålen att förtvina av värmen på åkrarna. 

– Vi är väldigt beroende av vädret. Mycket kan vi påverka men femtio procent av skörden kan vi inte påverka. Det gäller att vi får lagom med regn och sol.

Värmen kan bli dyr

Och en dålig skörd slår hårt mot ekonomin:

– Vi har lagt ut jättemycket med pengar på gödsel och utsäde och arbete och får vi inte tillbaka det så blir det väldigt ekonomiskt sårbart.

Trots att det på sina håll i Värmland regnade kraftigt under lördagen, kan det kanske inte vara tillräckligt.

Om du får önska, vilket väder vad skulle du önska då?

– Då skulle jag vilja ha lite svalare och 30 till 40 millimeter regn inom några dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.