Misstankar om storskalig hundsmuggling – tre personer åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Minst 69 hundvalpar har enligt åklagare smugglats in från Litauen för att sedan säljas i Sverige. Tre personer åtalas nu vid Halmstads tingsrätt.

Hundarna ska ha förts in i Sverige mellan maj 2019 och november 2020 vid 19 tillfällen av okända personer. Tre personer bosatta i Sverige står nu åtalade misstänkta för grov olovlig befattning med smuggelgods.

Anledningen är att de inte ska ha anmält, eller lämnat felaktiga uppgifter om, hundarna till tullen.

– Hundarna hade bland annat falska pass och de saknade de intyg som krävs när man för in djur i landet till försäljning, säger kammaråklagare Jon Lindahl som är förundersökningsledare, i ett pressmeddelande.

”Sålts för miljonbelopp”

Hundarna ska ha sålts på internet.

– Enligt min uppfattning ska brotten bedömas som grova, bland annat eftersom det varit fråga om en systematisk och omfattande brottslighet med ett mycket stort antal hundar som sålts för miljonbelopp till privatpersoner, säger kammaråklagare Jon Lindahl.

De åtalade nekar till brott.

Starta klippet för att se Jon Lindahl berätta mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.