Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kammaråklagare Jon Lindahl ville se ett högre straff än det tingsrätten utdömde. Hör vad han tycker om domen i klippet. Foto: SVT/Polisens förundersökning

Så blev domen för de halländska hundsmugglarna

Uppdaterad
Publicerad

Två män och en kvinna döms mot sitt nekande till fängelse efter att ha smugglat in ett 70-tal hundvalpar till Sverige. Trion som är hemmahörande i Halland uppges ha tjänat miljontals kronor på den illegala införseln av hundar från Litauen.

Åklagaren menar att verksamheten varit välorganiserad och att de tilltalade tjänat miljontals kronor på valparna. Det var mellan maj 2019 och november 2020 som hundarna ska ha smugglats in i landet.

Kvinnan döms för bland annat brott mot djurskyddslagen, olovlig befattning med smuggelgods, och grov smuggling, till fängelse i två och ett halvt år. En av männen döms också till två och ett halvt års fängelse och den andre mannen döms till två års fängelse.

Chattkonversationer bevisning

Enligt tingsrätten var bevisningen mot de tilltalade omfattande och har i huvudsak bland annat bestått av chattkonversationer, betalningar till utlandet för förvärv av hundar, blocketannonser och överlåtelser av hundar till privatpersoner.

Smuggelhärvan blev känd efter att länsstyrelsen i Halland, i november 2019, fick ett anonymt tips om de tre gärningspersonerna.

SVT Nyheter Halland har sökt de tilltalades försvarsadvokater.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Halland
Mer Nyheter