I klippet visar Jonas Eidergård hur bäckens utseende har ändrats. Foto: Anna Palmgren/SVT

Misstänkt miljöbrott i Tylösand – efter mystisk förflyttning av bäck

Uppdaterad
Publicerad

En del av Nyrebäcken i Tylösand har på ett mystiskt vis flyttats, när det är gjort och av vem är dock oklart. Markägaren Halmstads kommun har gjort en polisanmälan om misstänkt miljöbrott.

– Det är en ganska markant ändring man har gjort här, säger Jonas Eidergård, chef för kust- och idrottsenheten i Halmstad kommun.

Det var i början av förra veckan som en kommunanställd upptäckte att någon flyttat utmynningen av bäcken cirka 50 meter på stranden. I samråd med länsstyrelsen togs då beslut att göra en polisanmälan.

Trots att det är en rejäl förflyttning som krävt grävmaskin så finns det, vad man vet, inga vittnen till händelsen. Enligt länsstyrelsen, som själva inte varit på platsen, påverkar denna typen av ingrepp djur och natur.

– Rimligtvis bör det påverka, men i hur stor omsträckning måste bedömas på plats, säger Per Leander, miljövårdsdirektör.

I klippet berättar Jonas Eidergård om hur bäcken sett ut och vad de tror har hänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.