Den 30 september började det brinna i den byggnad som mellan 1979 och 2009 inrymde i kemtvätt. Foto: Dan Karlsson

Misstänkta för Harplingebranden släppta på fri fot

Publicerad

Åklagaren ville ha dem kvar bakom lås och bom. Men tingsrätten har nu släppt de fyra misstänkta för branden på gamla tvätteriet i Harplinge.
– Risken är att de kan påverka och undanröja bevis när de är på fri fot, säger åklagaren Frida Hörlinge.

De fyra personerna, mellan 16 och 18 år gamla, häktades samma vecka som det gramla tvätteriet i Harplinge brann ner.

De misstänktes för mordbrand, men samtliga nekade till brott. Däremot medgav de att de befunnit sig i byggnaden i samband med att branden startade, vilket det också finns vittnen som sett.

– De nekar fortfarande till brott och har kommit med olika uppgifter under förhören om vem av dem andra som startat branden, säger åklagaren Frida Hörlinge till SVT Nyheter Halland.

Fortfarande misstänkta

Det var framförallt för att de misstänkta inte ska kunna prata sig samman och påverka bevis som åklagaren tidigare i veckan begärde att tingsrätten skulle förlänga de fyra tonåringarnas tid i häktet. Men istället blev de frisläppta.

De är fortfarande på sannolika skäl misstänkta för mordbrand, enligt tingsrätten, men deras unga ålder gör att tingsrätten inte tycker de ska sitta i häkte längre än de två veckor de redan gjort.

Hur påverkar det här nu utredningen tror du?

– Det återstår att se. Risken är att de kan påverka och undanröja bevis när de är på fri fot, säger åklagaren Frida Hörlinge.

Även en femte person är misstänkt, men har inte suttit häktad på grund av ännu yngre ålder.

Svart rök

Det var vid halv sju-tiden på måndagskvällen den 30 september som räddningsjänst larmades till branden i Harplinge. Räddningtjänsten lät byggnaden, som tidigare inrymde en kemtvätt, brinna ned under kontrollerade former.

Byggnaden har i flera år stått tom sedan tvätteriet lades ner. Vid branden bolmade svart rök ut från byggnaden och misstänks ha innehållit gifter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer