Mikael Kahlin (M) och Karl-Fredrik Klinker (M) planerar inte att lämna sina uppdrag i nuläget. Foto: SVT/Laholms kommun

Moderaternas länsförbundsstyrelse vill utesluta Kahlin och Klinker

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen beslutade länsförbundsstyrelsen för Moderaterna i Halland att bifalla föreningen i Laholms begäran om att utesluta partimedlemmarna Mikael Kahlin (M) och Karl-Fredrik Klinker (M). Nu är det upp till partistyrelsen att fatta slutgiltigt beslut.

Enligt partiombudsman Ulf Hanstål finns det två huvudsakliga skäl för beslutet.

– Det tyngst vägande skälet som styrelsen fäster störst vikt vid att Kahlin och Klinker la ett eget budgetförslag i Laholm den 29 november.

Som SVT Halland berättat om tidigare i år så har fullmäktigegruppen riktat misstro mot Kahlin och Klinker. Det gjordes i juli, och ingen av de två männen valde då att lämna sina uppdrag, vilket ska ha varit ytterligare ett skäl till länsförbundsstyrelsens beslut.

– De har skrivit på en kandidatförsäkran och i den står att man lovar på heder och samvete att lämna sina uppdrag om fullmäktigegruppen inte har förtroende för en. Sedan finns det mer i bakgrunden men det väljer jag att inte kommentera, säger Ulf Hanstål.

Delar inte bilden

Mikael Kahlin, som förutom sin plats i fullmäktige även är socialnämndens ordförande, är inte förvånad över länsförbundsstyrelsens beslut.

– Det var inte oväntat, hade de gjort något annat så hade jag blivit chockad, säger han.

Däremot tror han inte på det angivna huvudskälet till beslutet.

– Det bottnar i den kritik jag haft i hur man har lett kommunen under den här mandatperioden. Kritik som har jag fört internt inititalt.

Varför la ni ett eget budgetförslag?

– Vi ställde oss bakom skattesatser och annat så vi gick inte emot Femklöverns budget egentligen. Men det var inte den stora frågan utan man griper efter strån, hade det inte varit detta så hade varit annat, säger han.

Lämnar inte uppdrag

Karl-Fredrik Klinker, som utöver sin plats i fullmäktige även är ersättare i socialnämnden, tycker att länsförbundsstyrelsens beslut gjordes på felaktig grund.

– De är förblindade, det här är galet. Hade de bara satt sig in i sakförhållandet så tror jag att de hade kommit fram till ett annat beslut.

Slutligt beslut om uteslutning tar partistyrelsen ställning till i slutet av januari. Klinker och Kahlin är fram till dess avstängda från arbetet i Moderaternas partiorganisation och saknar rösträtt i partiet.

Varken Karl-Fredrik Klinker eller Mikael Kahlin tänker lämna sina uppdrag i nuläget.

– Vi kommer sitta kvar under alla förhållanden. Vi tror att vi kommer göra bättre för kommunen så vad de vinner på detta det vet jag inte, säger Klinker.

– Oasvett vad som händer så kommer vi att ha en politisk plattform. Vad som händer efter att partistyrelsen har fattat sitt beslut är svårt att säga. Men vi sitter kvar efter det som hänt i dag, säger Kallin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.