Foto: Polisen

Mord kan inte bevisas

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren kan inte bevisa att de 14-åriga pojkarna begått mordet i Derome i samförstånd.

– Min klient är nöjd med att man konstaterat att han inte haft med detta att göra, säger Gunilla Johansson, som försvarat en av de två pojkarna.

I domen står det att det är utrett att pojkarna gjort sig skyldiga till stöld i bostaden men att det inte går att slå fast att pojkarna tillsammans och i samförstånd gjort sig skyldiga till mordet på den 65-åriga mannen.

– Jag är inte förvånad över domslutet när det gäller min huvudman. Min klient är nöjd med att man konstaterat att han inte haft med detta att göra, säger Gunilla Johansson, som försvarat en av de två pojkarna.

Deromemordet

Utesluter alternativ gärningsman

Tingsrätten gör bedömningen att åklagaren bland annat lyckats bevisa att mordet ägde rum i husets tambur och att det var en morakniv som användes som mordvapen. Däremot har det inte gått att bevisa vem av pojkarna som utdelade det dödande hugget.

Tingsrätten menar därför att bevisningen inte räcker för att döma pojkarna för mord. 

Man menar samtidigt att det inte finns något som tyder på att någon annan varit inblandad i mordet och man utesluter därför en alternativ gärningsman.

Dog av stickskada

Det var den 9 juni förra året som den 65-årige mannen hittades brutalt mördad i sitt hem i Derome utanför Varberg. Vid den rättsmedicinska undersökningen fann man bland annat stick- och skärskador på mannens hals, rygg och fötter och omfattande krosskador på ansikte och skalle.

Läs också: Domen mot 14-åringarna kan överklagas

Döden ska ha orsakats av förblödning till följd av en stickskada på högra gemensamma halspulsådern. Man har dock inte kunnat konstatera exakt när mannen mördats utan skriver i domen att det skett någon gång mellan den 7 och 9 juni.

Fakta: Bevistalan

Bevistalan kan väckas av åklagare vid domstol om ett allvarligt brott misstänks ha begåtts av någon som var under 15 år vid händelsen.

Det hålls rättegång och domstolen ger en dom om vad som bevisligen hänt. Men inget straff utdöms.

Det krävs ett särskilt initiativ, till exempel från vårdnadshavare eller socialnämnd, för att en bevistalan ska inledas.

2014 väcktes bevistalan mot en 14-årig pojke som anklagades för att ha deltagit i mordet på en 17-årig pojke på en skolgård i Malmö. 14-åringen friades dock av tingsrätten. Hans äldre kamrat dömdes däremot för mord.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Deromemordet

Mer i ämnet