Polisen larmades till platsen strax innan midnatt på juldagen. Foto: SVT

Mördade ex-flickvännen – vill ha mildrat straff

Uppdaterad
Publicerad

Den man som dömts till livstid för mordet på sin ex-flickvän i Kungsbacka på juldagen vill nu att hovrätten ska ändra hans dom. I överklagandet står det att han på grund av sitt dåliga psykiska mående och intag av alkohol och läkemedel har haft svårt att kontrollera sitt handlande.

Den 52-årige mannen dömdes av Varbergs tingsrätt för mordet på kvinnan, förberedelse till mord på kvinnans bekanta, kränkande fotografering efter att ha satt upp avlyssnings- och videoutrustning i kvinnans hem samt grovt rattfylleri. Han fick livstids fängelse.

”Förmildrande omständigheter”

Nu vill han att Hovrätten för Västra Sverige ska mildra hans straff då han menar att han inte varit tillräckligt medveten för att kontrollera sitt handlande. Hans advokat skriver i överklagandet att tingsrätten inte tagit nog hänsyn till att mannen strax innan dådet sökte hjälp för sitt dåliga psykiska mående och då fått läkemedel utskrivna som kan ha påverkat hans handlande.

Motsätter sig skadestånd

52-åringen tycker även att det skadestånd som beviljats kvinnans bekanta för förberedelse till mord inte ska utbetalas då brottsoffret inte kan ha vetat om planerna förrän den dömde 52-åringen berättade om dem i polisförhör.

Under måndagen hölls förhandlingen i hovrätten och beslut väntas inom en vecka. Mannen ska fortsatt vara kvar i häktet tills dom meddelas eller annat beslutas.

I klippet berättar åklagaren Ewa Lotta Swahn om mordet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt kvinnomord i Kungsbacka

Mer i ämnet