Det var den 9 januari som en privatperson hittade den misstänkt mördade mannen utanför Halmstad. Foto: SVT

Mordmisstänkta frias – hovrätten fastställer domslutet

Uppdaterad
Publicerad

Ny bevisning gav oförändrat resultat och friar de misstänkta i det så kallade Marbäcksmordet. Det slår hovrätten fast i sin dom på måndagen.

Bristande bevisning friade de fyra misstänkta, två tvillingar och en man från Blekinge samt en man från Göteborg, i tingsrätten. Inför hovrättens förhandlingar presenterades ny bevisning, bland annat i form av DNA som särskiljer de båda tvillingarna.

Hovrätten gör ändå nu samma bedömning som tingsrätten och friar de mordmisstänkta sedan en man i 30-årsåldern som hittades död utanför Halmstad för ett och ett halvt år sedan.

Bevisen otillräcklig

Åklagarna hade yrkat på att de misstänkta skulle dömas för mord och grovt vapenbrott, alternativt medhjälp till detta. Men trots delvis ny bevisning kan vare sig händelseförloppet eller tidpunkt enligt hovrätten fastställas.

– Vi tyckte ju att vi hade förbättrat bevisningen sedan tingsrätten men hovrätten gjorde bedömningen att det inte räckte, säger kammaråklagare Klas Lundgren. Det är ju ett indiciemål och beviskraven är höga, det ska vara ställt bortom allt tvivel. Det är den gamla principen att hellre att tio skyldiga går fria än att en oskyldig blir dömd.

Överklagas inte

Några skäl att göra riksåklagaren uppmärksam på fallet för en möjlig prövning i högsta domstolen ser inte Lundgren, trots metoden som till viss del kunde skilja tvillingarnas DNA åt.

– Men de olika bevis som analyserats, bland annat en patron som funnits i närheten, och där kunde ju inte forskaren skilja på dem heller så jag tror inte det här kommer att gå vidare någonstans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Man hittades död utanför Halmstad

Mer i ämnet