Foto: SVT Design

Hovrättsdom i dag i unikt mordfall – tvillingpar misstänkta

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen avgörs det om den nya bevisningen i utredningen om Marbäcksmordet leder till fällande domar i hovrätten. En ny analys har kunnat särskilja DNA från de misstänkta tvillingarna från Blekinge på flera bevis.

Mannen i 30-årsåldern hittades död i skogsområdet i Marbäck utanför Halmstad för ett och ett halvt år sedan. De fyra åtalade, två tvillingar och en man från Blekinge, samt en man från Göteborg friades i tingsrätten.

Då ansåg rätten inte att åklagarsidan hade kunnat bevisa varken när mannen dödades eller vad som ledde fram till dödsögonblicket. Det fanns inte heller någon teknisk bevisning i form av fingeravtryck, hårstrån eller blod som kopplade de misstänkta till brottet.

Tvillingarnas DNA kan särskiljas

Nu kommer hovrättens dom, där åklagarsidan hoppas att den nya bevisningen som presenterades under förhandlingarna ska leda till fällande domar.

– Det är därför vi har överklagat. Vår uppfattning är att bevisningen håller för en fällande dom, säger åklagare Andreas Bergman.

Bland annat har en komplettering till DNA-analysen gjorts, där tvillingarnas DNA kan särskiljas på flera bevis.

– DNA från cigaretter i offrets bil kan knytas till en av tvillingarna, säger Andreas Bergman.

Knarkaffär gick fel

Enligt åklagaren är motivet bakom mordet en drogrelaterad affär som har gått snett. Åklagarens teori är att tre av de tilltalade och offret har färdats till brottsplatsen gemensamt, där mannen i 30-årsåldern sedan dödades i skogsområdet. Mannen var skjuten med tre skott.

Den fjärde tilltalade, en man i 50-årsåldern från Blekinge, har enligt åklagarens teori inte varit på brottsplatsen men har haft en organiserande roll.

– Vi menar på att det finns bevisning som visar att han är den som initierar själva händelseförloppet, säger Andreas Bergman.

De fyra misstänkta männen nekar till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Man hittades död utanför Halmstad

Mer i ämnet