Kammaråklagare Charlotte Österlund. Foto: Arkivfoto/SVT

Därför överklagar åklagaren Marbäcksmordet till hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Trots att samtliga fyra män som var åtalade i Marbäcksmordet friades av Halmstads tingsrätt i slutet av augusti hoppas åklagaren Charlotte Österlund att hovrätten ska komma fram till att männen är skyldiga.

– Det finns förutsättningar för en fällande dom. Hade det inte funnit det så hade jag inte överklagat säger, Charlotte Österlund, åklagare.

Vad är det du vill att hovrätten ska pröva?

– Man får ta målet i sin helhet och den bevisning som har frambringats, säger Charlotte Österlund.

DNA- bevis

Sammanlagt fyra personer var åtalade misstänkta för att ha utfört mordet på den man som hittades död i Marbäck utanför Halmstad, i januari i år. Två av dem är tvillingar.

En del av bevisningen består av DNA som hittats på en patron som aldrig avlossades på mordplatsen. Det har konstaterats att DNA:t tillhör en av tvillingarna. Men eftersom de är enäggstvillingar finns inga skillnader på brödernas DNA och åklagarsidan har än så länge inte kunnat bevisa vem av dem som lämnat spåren på patronen.

Åklagarsidan har tagit hjälp av en forskare vid Uppsala universitet i ett försök att utröna från vem DNA:t på patronen kommer.

– Vi vet fortfarande inte vad som händer med tvillingarnas DNA. Vi har ännu inte fått något besked vad gäller deras DNA, säger Charlotte Österlund.

Har det framkommit någon ny bevisning?

– Vi har åberopat ett nytt vittne.

Vet du när hovrätten tar upp fallet?

– Det vet jag inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Man hittades död utanför Halmstad

Mer i ämnet