Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Dna-spåret som hittats på en patron på den misstänkta mordplatsen tillhör någon av de misstänkta tvillingarna, men det är oklart vem. Foto: Polisens förundersökning och SVT

Mordmisstänkta tvillingar vägrar prata

Uppdaterad
Publicerad

Två tvillingar misstänks, tillsammans med två andra män, för mord på en man i 30-årsåldern utanför Halmstad tidigare i år. Ett av polisens spår är dna som hittats på en patron som aldrig avlossades. Men det har inte gått att bevisa vem av bröderna som dna:t tillhör – en omständighet advokaterna menar skulle kunna fria båda två.

De två tvillingarna hördes på torsdagen under rättegångens fjärde dag. Men precis som i förhören under utredningen vägrade de prata.

På den misstänkta brottsplatsen har polisens tekniker hittat dna, som man konstaterat tillhör någon av enäggstvillingarna, på en patron som inte avlossats.

Men det har inte gått att avgöra vem av bröderna som dna-spåret tillhör.

”Man är inte säker”

I en tidigare intervju med SVT har en av tvillingarnas advokater uttryckt kritik mot åklagarens bevisning, med hänvisning till dna-spåret.

– Här har man inte kunnat säga att dna:t tillhör min klient, det skulle kunna göra det, men man är inte säker, sa Björn Hurtig i förra veckan.

Den fjärde rättegångsdagen var vigd åt förhör av de misstänkta. Men de båda tvillingbröderna meddelade att de inte tänkte yppa någonting.

– Jag vill inte vara respektlös fru domare, men jag kommer inte svara på några frågor, sa en av 18-åringarna och tillade:

– Men jag har absolut inget med mordet att göra.

Rädd för att prata

Utöver tvillingarna är en man i 50-årsåldern och en 25-årig man misstänkta i målet. 25-åringen gjorde även han klart att han inte ville säga någonting under torsdagens förhör.

– Jag kommer inte svara på några frågor eftersom jag är rädd, säger han.

25-åringen har genom sin advokat erkänt att han befunnit sig i anslutning till brottsplatsen tillsammans med offret runt tidpunkten för det misstänkta mordet.

Han gjorde dock ett kort yttrande i rättssalen:

– Jag vet inte vem som dödade offret och när jag lämnade platsen levde han. De som var kvar med offret kan jag inte nämna för det skulle vara att skriva under min dödsdom. Jag är mycket rädd.

• Förmiddagen den 9 januari hittade en privatperson en livlös man i ett skogsparti längs med riksväg 25 i höjd med Marbäck i Halmstads kommun.

• Utredningen har visat att den livlöse mannen skjutits med tre skott från ett och samma vapen.

• Mannen som sköts var en man i 30-årsåldern som inte var hemmahörande i Halland.

• Mannen antas ha mördats på fyndplatsen någon gång mellan den 8 och 9 januari.

• I mars ledde polisens utredning fram till fyra misstänkta män: Ett tvillingpar i 18-årsåldern, en 25-årig man och en man i 50-årsåldern.

• Åklagarens teori är att det mistsänkta mordet har med narkotikaaffärer att göra.

• Den 23 juli inleddes huvudförhandlingarna i Halmstads tingsrätt mot de fyra mordmisstänkta männen.

• Samtliga misstänkta nekar till anklagelserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Man hittades död utanför Halmstad

Mer i ämnet