Ulrika Landergren (L), kommunalråd i Kungsbacka Foto: TT/SVT

Möte i Kungsbacka om lägenheter för nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

På tisdag ordnar Kungsbacka kommun ett extrainsatt möte i Anneberg för att informera boende om de modulbostäder för nyanlända som håller på att byggas. Bakgrunden är att många boende är oroliga för hur bygget kommer att påverka området.

– Vi har fått mycket frågor om hur processen med bygglov och integration kommer att se ut, säger kommunens integrationschef Navid Samadi, som kommer att närvara på mötet tillsammans med kommunalrådet Ulrika Landergren (L) och samhällsbyggnadschefen Emma Kjernald.

Sedan i december 2017 har flera nyanlända bott i sovsalar i Kungsbacka. I Anneberg har kommunen fått det första – av vad den hoppas ska bli flera – tillfälliga bygglov, som ska skapa mer långsiktiga boendelösningar.

Eftersom kommunen äger mark i Åsa och Anneberg räknar man med att det blir ”en viss koncentration” där, men syftet är att de nya bostäderna ska ha en geografisk spridning för att underlätta integrationen.

Pressad tidsplan

I ett pressmeddelande inför tisdagens möte säger kommunen att man har fortsatt stora svårigheter i tidsplanen för mottagande av nyanlända, bland annat på grund av överklaganden och tillgång till mark.

– Alternativet hade varit att stänga ner idrottshallar och fortsätta erbjuda sovsalar, vilket vi inte ser som en hållbar lösning säger Ulrika Landergren.

Hon påpekar att det bland boende på orten finns en förväntan om att kunna påverka själva bygglovet, men att den processen bara omfattar de närmsta grannarna och att bygget redan är igång.

Sammanlagt handlar det om 13 flerfamiljshus med totalt 52 lägenheter för nyanlända familjer som har börjat byggas vid Södra Annebergsvägen. Inflyttningen är beräknad att börja i juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.