Kungsbacka kommun hoppas att privatpersoner ska erbjuda nyanlända boende. Foto: SVT

Akut bostadsbrist för nyanlända – kommunen vädjar till allmänheten

Uppdaterad
Publicerad

Kungsbacka befinner sig i en akut bostadskris. Det finns inte tillräckligt med bostäder åt alla de närmare 400 nyanlända som är anvisade till kommunen för 2018. Nu hoppas man att allmänheten ska ställa upp.

Redan förra året slog kommunen larm om svårigheterna i att få fram bostäder i den takt som lagen kräver. Den drastiska lösningen blev bland annat sovslar, och senare upphandlade villavagnar.

Men villavagnarna har inte kommit på plats ännu eftersom byggloven överklagats, men också för att markberedningen tagit längre tid än beräknat.

– Den här situationen är inget vi önskar, men för att göra det vi enligt lag är ålagda att göra så blir det tyvärr ett mottagande i sovsalar. Vi har trots upprepade dialoger med Migrationsverket inte fått skjuta på vårt mottagande till dess vi har färdigställda bostäder, säger kommunstyrelsens ordförande Hans Forsberg, i ett pressmeddelande på kommunens hemsida.

Vänder sig till privatpersoner

Nu kommer kommunen att behöva öppna fler sovsalar för att tillfälligt lösa situationen.

– Det är beklagligt att det här är det enda vi kan erbjuda, särskilt eftersom det är många barnfamiljer som väntar på att komma till Kungsbacka. Sovsalar är inte ett värdigt boende, säger integrationschef Karin Martinsson, i pressmeddelandet.

Kungsbacka vädjar också till allmänheten om hjälp att ordna fram bostäder. Såhär skriver kommunen på sin sajt:

Har du som privatperson utrymme för en inneboende eller vill du hyra ut exempelvis ett Attefallshus? Då vill Kungsbacka kommun komma i kontakt med dig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.