Sovsalar kan bli aktuellt i Kungsbacka

Uppdaterad
Publicerad

Kungsbacka kommun kan snart tvingas ta till sovsalar för att ordna boende till nyanlända. Kommunen är skyldig att ge boende åt 300 personer som fått uppehållstillstånd nästa år, men har fortfarande inte lyckats uppfylla årets kvot.

Enligt politikerna i Kungsbacka kommun är integration och nyanlända den högst rankade frågan inför valet 2018, enligt SVT Nyheter Hallands valenkät.

Bostadsfrågan är en stor utmaning. Sovsalar kan bli aktuellt för personer med uppehållstillstånd och som ska etablera sig inom kommunen.

– Helst vill vi inte använda sovsalar men det kan bli ett sådant läge. Vi bygger bostäder, vi sätter upp modulhus, vi hyr in bostäder, vi har köpt en del fastigheter. Det räcker inte i den takt vi bygger ändå, säger Ulrika Landergren (L) kommunalråd Kungsbacka kommun.

– Det är väldigt många som kommer komma hit och vi har inte bostäder så det räcker. Vi här i Kungsbacka tycker vi ska säga stopp och inte ta emot fler, säger Carita Boulwén, gruppledare SD Kungsbacka.

Integration viktig valfråga

Oavsett parti så är integration en viktig valfråga. Sverigedemokraterna ser en begränsning av antalet nyanlända som bosätter sig i kommunen som lösningen.

Medan det liberala kommunalrådet snarare vill få till nya lösningar för boende.

– Vi ska naturligtvis ta ansvar de för människor som vi har fått för vår kvot, det är inte den fysiska ytan som saknas i Kungsbacka. Kan vi dela lite på en del av våra större hus så är det så att vi har platsen, säger Ulrika Landergren (L).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Halland

Mer i ämnet