Allianspartierna i Halmstad kommer att styra i minoritet. Foto: SVT

SD förlorar vågmästarroll i flera av Halmstads nämnder

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen och Miljöpartiet i Halmstad ingår ett valtekniskt samarbete för platser i sex tunga nämnder.

Miljöpartiet har jobbat för att medverka i en majoritet som kan styra Halmstad de närmaste fyra åren. Efter samtal med partierna i kommunfullmäktige, förutom med Sverigedemokraterna, konstaterar nu MP att det inte gått att hitta en sådan majoritet.

Därför väljer partiet att inte delta i en politisk samverkan i minoritet och ingår istället ett valtekniskt samarbete med Alliansen, gällande sex av kommunens nämnder.

– Denna samverkan omfattar alltså enbart platser, inte några politiska sakfrågor, skriver Miljöpartiet i ett pressmeddelande.

Extra ledamot

Resultatet av den här samverkan innebär att de fem partierna tillsammans får in ytterligare en ledamot i de sex nämnderna, jämfört med om de inte samverkat. Miljöpartiet får tillsätta fyra av de ledamöterna, i byggnadsnämnden, kulturnämnden, teknik- och fritidsnämnden och miljönämnden.

Det innebär att Sverigedemokraterna i dessa nämnder förlorar sin vågmästarroll. Alliansen får en extra ledamot i hemvårdsnämnden respektive socialnämnden, och får därmed egen majoritet där.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.