Foto: SVT

Flyktingar ska bo i villavagnar

Uppdaterad
Publicerad

Kungsbacka kommun köper in 50 villavagnar för att få fram boende till kommunplacerade flyktingar.

– Jag tycker det är värdelöst, säger kommunalrådet Hans Forsberg (M).

Det var Kungsbackaposten som först skrev om nyheten.

På omkring fem olika platser i Kungsbacka kommun ska villavagnarna få tillfälliga bygglov. I första hand handlar det om boende för familjer och tanken är att mellan 150 till 200 personer ska placeras i villavagnarna.

Val 2018 Halland

– Jag tycker inte det är en bra idé. Vi har försökt föra en dialog med staten om att vår flyktingkvot är alldeles för stor, men det har de inte lyssnat på. Då blir det sådana här lösningar, säger Hans Forsberg (M), kommunalråd i Kungsbacka.

En sista utväg

Enligt honom är villavagnarna en sista utväg för att överhuvudtaget kunna få fram boende till personer som fått uppehållstillstånd och blivit kommunplacerad i Kungsbacka.

– Vad ska vi göra. Vår omsättning av lägenheter täcker max en tredjedel. Resten har blivit tillfälliga boenden och sovsalar, säger Hans Forsberg.

Hur långsiktig är den här lösningen?

– Det är inget långsiktigt, men man tar inte fram  bostäder på två månader. För att de ska kunna integreras på ett vettigt sätt är målsättningen att få fram riktiga bostäder, säger Hans Forsberg.

Kungsbacka kommun går i dagarna ut med en upphandling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Halland

Mer i ämnet